V postelji se pršice hitro pojavijo. To so živali, ki jih uvrščamo med pajkovce. Si pa lahko o njih več preberete tudi na https://www.nadlani.si/dom-in-vrt/prsice/. Jih pa z prostim očesom komaj vidimo oziroma je to skoraj nemogoče. Pri nekaterih ljudeh lahko povzročajo alergije. Se pa najdejo na toplih, vlažnih in prašnih prostorih. V vsakem domu je pa lahko kar na milijone pršič in tega si zagotovo ne želite. Kot sem pa omenila pršice povzročajo tudi alergije. To pa zato, ker se le te hranijo z odmrlo človeško kožo.

pršice

Naša odmrla koža lahko pride v marsikatero pohištvo, ki ga imamo doma. Največ le te je pa seveda v posteljnini, na kateri pa vsakodnevno spimo. Za pršice je to nekakšen raj in dom, kjer jih lahko najdete največ. Niso pa toliko problem žive, kot pa potem mrtve in njihovi ostanki. Pršica umre pri nizki vlažnosti in pri ekstremnih temperaturah. Antigeni se nahajajo ravno v teh mrtvih živalih in pa tudi njihovih iztrebkih. Seveda pa obstaja zdravljenje oziroma blažite alergijsko reakcijo z zdravili. Ko vam pršice povzročajo alergijo pa boste sami lahko opazili vnete oči, zamašen in srbeč nos ter pa tudi kašelj. Prav tako pa lahko dobite znake kot se pojavijo pri prehladu in to je izcedek iz nosu. Pri nekaterih je alergija lahko res huda, pri drugih so pa znaki blažji.

Če se pojavi alergija tudi pri vas, pa seveda obiščite zdravnika čim prej. Tam vam bodo naredili alergijske teste in videli boste, če ste alergični na pršice. Najprej se lotite čistit spalnico, kjer je teh največ. Redno tudi menjujte posteljnino, da se le teh znebite. Prav tako pa je pametno vsakodnevno posteljnino tudi zračiti na svežem zraku. Z vsem tem lahko preprečite, da bi vas pršica še jezila. Vse lahko preprečite tudi, da predmete shranjujete v omaro, kjer se na njih ne bo nabiralo toliko praha.