Če razmišljate o ortodontskem zdravljenju, se morda sprašujete kakšni zobni aparati so primerni za vas. V tem prispevku na blogu vam bomo predstavili osnovni pregled zobnih aparatov in njihovo delovanje. Aparat za zobe je vsak pripomoček, ki se uporablja za popravljanje ali izboljšanje poravnave zob. Obstaja veliko različnih vrst zobnih pripomočkov, od katerih ima vsak svoje edinstvene prednosti in slabosti. Aparat za zobe deluje tako, da pritiska na zobe in jih postopoma premakne v želeni položaj. Ta proces lahko traja več mesecev ali celo let, odvisno od resnosti neskladja.

Aparati za zobe

V nekaterih primerih je za dosego želenih rezultatov morda potrebnih več zobnih aparatov. Aparat za zobe je sestavljen iz kovinskih nosilcev, ki so prilepljeni na sprednji del zob, in kovinske žice, ki poteka skozi vse nosilce. Žica se občasno zateguje, da se izvaja pritisk na zobe in jih premakne na pravo mesto. Če ste eden od mnogih ljudi, ki trpijo zaradi nepravilno poravnanih zob, obstaja upanje! Z ortodontskimi pripomočki lahko popravite poravnavo zob in si tako zagotovite nasmeh, ki ste si ga vedno želeli.

Prednosti ortodontskih pripomočkov

Če razmišljate o ortodontskem zdravljenju, je pomembno poznati prednosti, ki jih lahko zagotovijo ortodontski aparati. Nekatere od prednosti ortodontskih aparatov so: ena od najbolj očitnih prednosti ortodontskih aparatov je, da lahko izboljšajo videz vašega nasmeha. Če ste nesamozavestni zaradi nepravilno postavljenih zob, vam lahko ortodontski aparati zagotovijo samozavest, da pokažete svoj nasmeh. Ortodontski aparati lahko izboljšajo tudi vaše ustno zdravje. Če so zobje pravilno poravnani, jih lažje umivate in nitkate, kar pomeni, da je manjša verjetnost, da boste zboleli za kariesom in boleznimi dlesni. Ortodontski aparati lahko poleg izboljšanja videza in ustnega zdravja izboljšajo tudi delovanje vaših ust. Ko so zobje pravilno poravnani, lahko učinkoviteje govorite in žvečite.

Ali obstajajo tveganja, povezana z zobnimi aparati?

Tako kot pri vsakem medicinskem postopku tudi pri zobozdravstvenih pripomočkih vedno obstajajo določena tveganja. Vendar so ta tveganja na splošno zelo majhna in jih je mogoče zlahka zmanjšati s sodelovanjem z usposobljenim ortodontom. Med najpogostejšimi zapleti, povezanimi z zobnimi aparati, so bolečine in draženje dlesni.