Dandanes se veliko ljudi srečuje s problemi zob. Največji problemi lahko vodijo tudi do izgube zob. V tem primeru je treba manjkajoče zobe tudi nadomestiti. Zobni vsadki oz. zobni implantati so moderna rešitev za take probleme. Ta rešitev je najbolj elegantna varianta za posamezne manjkajoče zobe, lahko pa se nadomesti tudi večje število zob. Končni rezultat je nadomestitev zoba in v večini primerov se od vaših zob skoraj ne razlikujejo. Seveda pa je potrebno najti zobozdravnika oz. zobnega kirurga, ki ima izkušnje na tem področju. Le tako si zagotovite izjemno obravnavo in konec koncev dobre rezultate.

Zobni vsadki

Kako zobni vsadki izgledajo?

Zobni vsadki na videz izgledajo kot vaši zobje. Ločijo jih le manjše razlike, ki pa na prvi pogled niso vidne. Zobni vsadek je sestavljen iz več delov. Najprej je tu vijak, ki je načeloma zdelan iz titana. Vijak je privit v zobno korenino in je osnova vsakega zobnega vsadka oz. zobnega implantata. Šele ko je zobni implantat privit v čeljustno kost in se z njo zaraste, se lahko nadaljuje z naslednjim korakom. Tu pride na vrsto zobna krona. Ta del je viden in mora biti podoben izgubljenemu zobu. Zobna krona je lahko izdelana iz različnih materialov in najpogosteje gre za keramiko. Preden se zobna krona izdela, se poskrbi, da se sklada z ostalimi zobni, torej, da je barva čim bolj podobna.

Postopek vstavljanja zobnih vsadkov

Pred začetkom je potreben posvet z zobozdravnikom, ki razloži vsa tveganja in vaše možnosti za vstavljanje zob. Zobe je potrebno tudi slikati in določiti ali je zdravljenje mogoče. Nato se začne zdravljenje z operacijo, kjer se privije vijak na čeljustno kost. To se zdravi več mescev, saj se mora z čeljustno kostjo tudi zarasti in preveriti, da ni prišlo do alergijske reakcije. Če je ta postopek uspešen, se lahko proces konča z nastavitvijo zobne krone in zobni vsadki vam služijo kot vaši zobje.