Ko se odpravite na sprehod v naravo, si najverjetneje želite uživati na svežem zraku, poslušati zvoke narave in odmisliti vsakdanje skrbi. Hitro pa lahko pozabite, da v neokrnjeni naravi, bivajo tudi majhne živalce, ki vam s svojim vbodom lahko prinesejo kar nekaj skrbi ali pa vaše življenje popolnoma postavijo na glavo. Da do tega ne bi prišlo, je dobro, da se poučite, kaj sploh je klop in kakšne preglavice vam lahko povzroči z nebolečim gostovanjem na vašem telesu.

Kaj je klop?

Klop je majhna gozdna žival, ki najraje domuje v gozdovih, bogatih s podrastjo, različnih praprotih, najdemo pa ga tudi v mestnih parkih in na mestih, kjer ga res ne bi pričakovali.

klop

Klope so že stari Grki opisali kot nevarne živali in ta mit se ni spremenil vse do današnjih dni, saj rek, da se strup skriva v majhnih flaškah, vsekakor drži. Zavedati pa se moramo, da klopi sami po sebi niso nevarni. Nevarni postanejo v trenutku, ko se okužijo s škodljivim virusom, ki njim samim ne škoduje, a ga prenašajo na svoje gostitelje, ki so najpogosteje večji sesalci, med katere spada tudi človek.

Klope uvrščamo med pršice. Njihov življenjski cikel poteka od jajčeca, preko ličinke in nimfe do odraslega osebka, oziroma klopa. Na svetu danes poznamo že preko 850 različnih vrst klopov.

Ko brezskrbne misli zamenjajo skrbi

Največja težava klopov ni to, da svojim gostiteljem pijejo kri, temveč to, da jim zraven lahko prinesejo še okužbo z nevarnim virusom.

Klop, ki se je prisesal na vas, vi pa ga niste dovolj zgodaj opazili, vas v Sloveniji lahko okuži z: klopnim meningitisom, lymsko boreliozo ali pa humano granulocitno anaplazmozo. Vse tri bolezni lahko vaše brezskrbne sprehode v naravo hitro preselijo na zaskrbljeno hojo po hodnikih zdravstvenega doma ali bolnišnice.

  1. Klopni meningitis

Klopni meningitis velja za najnevarnejši virus, s katerim vas lahko okuži prisesan klop, okužen z virusom KME (klopni meninencefalitis). Prvi znaki okužbe se lahko v nekaj dneh, tednih ali mesecih začnejo kazati v obliki slabosti, vrtoglavic in bolečin v mišicah in sklepih. Virus napade možgansko ovojnico, tkiva in hrbtenjačo, kar lahko onemogoči delovanje pomembnih telesnih funkcij in vam lahko prinese tudi invalidnost.

  1. Lymska borelioza

Druga najpogostejša in najnevarnejša bolezen, ki vam jo lahko prinese okužen klop je lymska borelioza. Te bolezni ne povzroči virus, temveč bakterije borelije. Prvi znaki okužbe se pojavijo v obliki rdečine v okolici vboda v nekaj dneh ali tednih od vboda, ki se širi in pridobiva obliko obroča. Bolezen se zdravi z antibiotiki, v primeru prepozne zdravstvene oskrbe pa lahko prizadene živčevje, srce ali sklepe.

  1. Humana granulocitna anaplazmoza

Na srečo je ta bolezen pri nas bolj redka. Prvi znaki okužbe so podobni kot pri klopnem meningitisu, bolezen pa se zdravi z antibiotiki.

Kako se zaščititi pred vbodi klopov?

Da bi preprečili neželene bolezni, ki jih prinašajo klopi, je najbolje, da se pred njihovimi vbodi čim bolj učinkovito zaščitimo. Najboljša preventivna zaščita je seveda cepljenje proti klopnemu meningitisu, ki vam zagotavlja zaščito pred tovrstno okužbo. Ker pa vas cepljenje ne zaščiti pred ostalimi, milejšimi klopnimi boleznimi, je vseeno priporočljivo, da se pred vsakim odhodom v naravo ustrezno zavarujete. Dobro je, da imate na sebi oblečena dolga oblačila, ki pokrivajo čim več kože. Seveda pa je zelo priporočljiva tudi uporaba repeletnov proti klopom in ostalim pršicam.

Klop je majhna, a lahko tudi zelo nevarna žival, ki vas s svojo slino okuži v zelo kratkem času in vam lahko prinese katero izmed resnejših klopnih bolezni. Zato nikoli ne podcenjujte majhnosti klopa, saj vam lahko le-to prinese velike težave.